EconomieVoedsel en gezondheid
Gezond eten en minder verspilling

Als voedselregio staat Noordoost-Brabant voor grote maatschappelijke opgaven. Deze hebben te maken met de manier waarop we voedsel produceren, maar ook met de ‘waarde’ van ons voedsel.

Voeding heeft alles te maken met gezondheid. Daarbij geldt: wie weet wat de ‘waarde’ van voedsel is, is beter in staat om gezonde en duurzame keuzes maken. Het is belangrijk om daar al op jonge leeftijd mee te beginnen.

 

Gezond en duurzaam kiezen betekent ook: minder verspillen. En dat is nodig, want we verspillen in Nederland jaarlijks een kwart van al het voedsel. Dat gebeurt in de hele keten: bij boeren, bij bedrijven die voedsel produceren, in supermarkten, in restaurants, bij mensen thuis... Het is beter voor het milieu en het klimaat om zo weinig mogelijk weg te gooien en producten zo veel mogelijk te hergebruiken.

 

Innovatie

In Noordoost-Brabant werken gemeenten en waterschappen daarom aan een gezamenlijke aanpak voor gezond en duurzaam eten. Daar hoort ook het tegengaan van voedselverspilling bij.

 

We ondersteunen innovaties om voedselverspilling vóór 2030 met de helft te verminderen. Daarnaast stimuleren we voorlichting en onderwijs om de waarde van voedsel (opnieuw) te leren kennen. Voor jong en oud, van consument tot professional.

 

Hierbij werken we samen met ondernemers en kennisinstellingen, onder andere in de samenwerkingsorganisatie AgriFood Capital. Door onze krachten te bundelen met hightech bedrijven, ICT-bedrijven en de gezondheidssector, ontstaan er nieuwe producten en duurzame productiesystemen.

 

trekkers duurzame leefomgeving


Contactpersoon
Voedsel en gezondheid
Rob Verpoort
Rob Verpoort