Nieuw voedseleducatieproject voor scholen in Noordoost-Brabant gestart
22 april 2024

Groenten en fruit zaaien, verzorgen en oogsten. Maar ook koken, bakken en proeven. En dat al spelend. Dat is de kern van het innovatieve scholenproject ‘Smikkelen van eetbaar groen’ van Jong Leren eten, IVN Natuureducatie, Stichting Spoony en RNOB. Dit voedseleducatie project wordt mede mogelijk gemaakt door Regio Deal Noordoost Brabant.

delen

“We willen kinderen al op jonge leeftijd helpen om gezonde, eerlijke én duurzame keuzes te maken en hun voedselvaardigheden te laten ontwikkelen”, aldus Marieke Wingens, projectleider van ‘Smikkelen van eetbaar groen’. Bedrijven, scholen en gemeenten uit Noordoost-Brabant kunnen zich aanmelden om mee te doen.

 

Moestuinieren is hot

‘Smikkelen van eetbaar groen’ trapte vorige maand officieel af met de start van de opleiding van 20 enthousiastelingen tot moestuincoach. Moestuinieren op basisscholen en kinderopvang is hot. Alleen heeft niet iedere leerkracht groene vingers. Daarom worden leerkrachten, pedagogisch medewerkers en andere geïnteresseerden die graag met kinderen willen moestuinieren door ervaren instructeurs van Velt en IVN Natuureducatie opgeleid tot moestuincoach. Deze coaches gaan gedurende het project basisscholen in heel Noordoost-Brabant begeleiden.

 

40 basisscholen aan de slag

Met ‘Smikkelen van eetbaar groen’ gaan de scholen op een waar groente avontuur door aan de slag te gaan met moestuin of voedselbosje. Hoe zaai, plant en oogst je? Marieke: “Het doel is dat eind dit jaar 40 basisscholen in Noordoost-Brabant aan de slag zijn met een eigen moestuin of voedselbosje. Daarnaast ontvangen deze en nog eens 35 scholen in de regio een lespakket voor de Gezonde Smikkelweken van Stichting Spoony die dit najaar plaatsvinden. Hiermee gaan kinderen een positieve, vrolijke manier spelenderwijs kennis en voedselvaardigheden opdoen. Zo wordt groente eten een leuke en leerzame ontdekkingsreis vol plezier.”  

Bewust via scholen 

Marieke is werkzaam bij IVN Natuureducatie en is Jong Leren Eten-makelaar voor Noord-Brabant. Jong Leren Eten is een landelijk programma van de ministeries van LNV en VWS. “Ons doel is om kinderen en jongeren tussen 0 en 24 jaar door middel van voedseleducatie gezond en duurzaam te laten eten. In het kader van gelijke kansen werken we bewust via scholen en BSO’s zodat we elk kind kunnen bereiken.”

Jong Leren Eten zet zich in om voedseleducatie vast op de agenda’s van basisscholen te krijgen. “We ondersteunen de scholen en aanbieders van voedseleducatie daarbij met campagnes, zoals de Week van de Schooltuin, met ons netwerk en met subsidies.“

 

Stevige ondersteuningsstructuur

Voedseleducatie voor kinderen vraagt om een stevige ondersteuningsstructuur met verschillende partijen die met elkaar samenwerken. “Gemeenten en beleidsmakers spelen daarbij een belangrijke rol. We zijn daarom ook blij met de samenwerking met RNOB en de provincie Noord-Brabant in dit project. Deze contacten werden vorig jaar al gelegd vanwege de samenwerking tijdens de Gezonde Smikkelweken die RNOB in Noordoost-Brabant ondersteunde.”

 

Marieke vindt het belangrijk dat ook lokale ondernemers en andere organisaties aanhaken. “Daarom organiseren we naast de programma’s voor scholen ook co-creatiesessies in de regio. Deze bijeenkomsten staan in het teken van kennis en ervaringen delen en nieuwe, meerjarige samenwerkingen op gebied van voedseleducatie verkennen.”  Alle ondernemingen en organisaties in regio Noordoost-Brabant die mee willen werken aan een gezonde en groene start voor kinderen zijn welkom bij deze sessies: van boer tot supermarkt en horeca, van lokale beleidsmakers tot natuureducatie en regionale samenwerkingsorganisaties.

 

Vliegende start

“Met Smikkelen van eetbaar groen kunnen we een vliegende start geven aan voedseleducatie en een sterk netwerk in Noordoost-Brabant. Als we nu de handen in de regio ineenslaan en initiatieven met elkaar verbinden, bouwen we samen een gezonde generatie, nu en in de toekomst.”

 

Aanmelden voor co-creatie sessies 

De co-creatiesessies van 'Smikkelen van eetbaar groen' staan in het teken van kennis en ervaringen delen en verkennen van nieuwe, meerjarige samenwerkingen op gebied van voedseleducatie. Bent u vanuit uw gemeente betrokken bij voedseleducatie, vergroening, gezondheid of andere gerelateerde schoolprojecten? Of kent u bedrijven die zich bij ‘Smikkelen van eetbaar groen’ willen aansluiten? Op 28 mei en 27 juni worden de eerste co-creatiesessies georganiseerd. Klik hier voor meer informatie of aanmelden. Of download de flyer.